14 Mart 2015 Cumartesi

Osmanlı devletinde mimar sinan öncesine kadar mimarlık sanatının durumu hakkında bilgi yazı:2

Sinan öncesi mimarlık sanatının gelişmesinde üç dönem vardır.Birinci dönem başkentlik yapmış olan Bursa döneminde ki mimari yapıları incelediğimizde Tek kubbeli,Çok kubbeli-çok ayaklı camiler ve bunların yanında kubbeli medreseler,türbeler,hamamlardan oluşan osmanlı mimarisinin bursa dönemi özellikleridir.
Edirne'nin başkent olmasından sonra bir süre daha bursa akımı devam etmiştir.II.Muratın yaptırmış olduğu Üç şerefeli cami ile birlikte artık bursa döneminin görülen özellikleri yerini yeni bir akımı öncelik etmiş olan bu camiye bırakmış oldu.Üç şerefeli cami için aslında erken osmanlı mimarinin bitişi klasik osmanlı mimarisinin başlangıcı olarak kabul edebiliriz.Bu caminin hangi özellikleri kendinden önceki eserlerden farklı olmasının sebebi ise kubbesinin altıgen bir dayanak sistemine oturması özellikle revaklı avlusunun olması ve dört minaresidir.
Yukarıda ki planı ile bu özelliklerinin daha rahat görebilirsiniz.
Edirne'nin başkent özelliğini istanbul'a bırakması ile türk mimarlığı için yeni bir dönem başladığını  söyle biliriz.Bunun nedeni ise Fatih Sultan Mehmetin istanbulu alması ile mimarları etkileyen Ayasofya yapısının güzelliği kubbesi özellikle ana kubbesinin önündeki yarım kubbeleri ile o zaman ki mimarları etkilemiştir.Aşağıda ki planda ana kubbesinin önünde ve arkasında ki yarım kubbeleri görebilirsiniz.
          
Ayasofya da ki bu yarım kubbeler 1776 depremine kadar ayakta olan eski fatih cami de ilk kez kulanılmıştı. Aşağıda da eski fatih camisinin planı yer almaktadır.
                                
Eski fatih cami'nin iki kubbeli aşaması olan II.Beyazıt camisinde görebiliriz.II.Beyazıt camisi ayasofyanın  bir kopyası değildir ancak tabi ki de ondan etkilenilmiştir
Mimar sinan dönemine kadar aslında gelişmekte olan ve bir kimlik oluşturulmuş bir osmanlı mimarisi görülmektedir.
Ben bu çalışmamda Mimar Sinan öncesi osmanlı mimarisini anlatmaya çalıştım.Elbette ayrıntılı bir çalışma yapmadım umarım yardımcı olmuşumdur.
Bu çalışmayı yaparken Sayın REHA GÜNAY'IN yazdığı Mimar Sinan ve Eserleri adlı kitaptan yardım alarak bu çalışmayı yaptım.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder